fbpx

Velká většina žen v ČR rodí v prostředí porodnic. A konečně nastává i doba, kdy se porodnice snaží rodičkám vyjít vstříc a přichystají jim k porodu co nejintimnější prostředí. V řadě porodnic tak najdete tlumené lampičky na porodním sále, vanu, balóny, žíněnky, velké a pohodlné postele a také porodní asistentky, které používají aromaterapii. Ale jak tedy využít aromaterapii u porodu?

Téma, které možná řeší právě ty z vás, které nosí pod srdcem svůj poklad a chtějí se na porod připravit co možná nejlépe. A možná ještě vůbec netušíte, že právě esenciální oleje, které nádherně voní, dokáží u porodu pomoci, naladí vaši mysl a pomůžou vám zůstat na nejdůležitější „cestě“ vašeho života pokud možno co nejvíce koncentrovanou.

Esenciální oleje jsou čistě přírodní složky, které mají někdy přímo zázračné účinky na naše zdraví. Do českých porodnic začínají oleje nakukovat a pomaloučku si nárokovat své místo při porodech. Jsou porodní asistentky, které se s budoucí maminkou na použití rády domluví a poté pomáhají například masáží nebo připraví voňavou koupel. To je úžasná změna k lepšímu.

Masáží vám může u porodu pomoci i doprovod. Masáže probírá Majka Staňková – majitelka mateřského centra. obchodu, dula a zasloužená maminka, ve svém kurzu Porod bez Obav.cz  (ano, velké O je na místě, protože obavy jsou to, co ženu při porodu odzbrojí a vezme jí vítr z plachet).

Aromaterapie u porodu v českých porodnicích?

Velká většina žen u nás rodí v prostředí českých porodnic. A konečně nastává i doba, kdy se porodnice snaží rodičkám vyjít vstříc a přichystají jim k porodu co nejintimnější prostředí. V řadě porodnic najdete tlumené lampičky na porodním sále, vanubalóny, žíněnky, porodní stoličky, velké a pohodlné postele a také porodní asistentky, které používají aromaterapii, masáže a nebo vám připraví nádherně uvolňující vanu.

Zatím se jedná spíše o menšinu, ale i my doufáme, že se tento trend bude dál pozitivně rozvíjet a porodnice budou mít blíže spíš k porodním domům. Dnes vám přiblížíme aromaterapii, která se dá použít u porodu a vysvětlíme, jak esenciální oleje při porodu pomáhají.

Masážní oleje u porodu

Pojďte si nejprve projít základní oleje vhodné k porodu. Těmi jsou právě oleje masážní, které si můžete buď namíchat a připravit doma nebo zakoupíte hotovou směs. V praxi se osvědčuje spíše ta první varianta, kdy si můžete předem připravit svoji směs vůní, která vás nebude u porodu vyrušovat a zbytečně vás nerozhodí z koncentrace. To se totiž může stát, pokud by vám předpřipravená směs „nevoněla“. Zážitek by byl pak ten tam a z masáže byste nic neměla.

Také doporučujeme, aby vám doprovod před masáží dal pro jistotu vaši namíchanou směs přivonět. Je možné a stává se, že při porodu budete vnímat svoji milovanou vůni úplně jinak, než normálně a bude na vás příliš silná.

Aromaterapie u porodu - aneb s přírodou na cestě k miminku  

Jak na míchání? Myslíte, že je to složité? Uklidníme vás.

Není to složité. Musíte jen vědět, co k čemu potřebujete a proč danou směs mícháte. Doporučujeme připravit směs na masáž a směs do koupele. Někomu bude vonět i silice z odpařovače. Voní i vám? Připravte si s sebou i vlastní směs a odpařovač.

Jak tedy začít? Zkuste to nejprve s masážním olejem.

Jako první si připravte vhodný základní olej. Tím může být například základní olej od Eoné, který nemá žádnou vůni, má příjemnou konzistenci a je směsicí několika olejů. Například: sójový olej, slunečnicový olej, sezamový olej, olivový olej, olej z kukuřičných klíčků, lněný olej. Olej je vhodný právě k přípravě vlastních masážních olejů a ke kombinaci s esenciálními oleji.

Poté do základu nakapejte vždy předepsané množství silice (množství najdete u každé silice) a oleje promíchejte. Horké oleje si uschovejte a dobře popište, abyste v porodnici nebo u porodu věděla, co přesně kde máte a k čemu to chcete používat.

Množství silice na 100 ml základního oleje:

  • 1%  koncentrace – 30 kapek kapátkem
  • 2% koncentrace – 60 kapek kapátkem
  • 3% koncentrace – 90 kapek kapátkem

Esenciální oleje k porodu – jaké?

Silice používejte jak před porodem, několik dní před očekávaným termínem, tak při poslíčcích a také u samotného porodu. Silice rozdělujeme na „horké“ esenciální oleje a oleje k porodu.

Horké oleje doporučujeme hlavně při vyvolávání porodu nebo v případě, kdy porod nepostupuje jak má a kontrakce se prodlužují a neoscilují. Směs k rozběhnutí porodu připravte předem, ale v těhotenství ji nepoužívejte neboť je jejich použití kontraindikací.

Horké oleje jsou například:

  • Hřebíček
  • Skořice
  • Pepř černý
  • Zázvor
  • Tymián
  • Dobromysl
  • Verbena
  • Máta peprná
  • Majoránka

Silice vhodné při samotném porodu mají oproti horkým silicím úplně jiné účinky. Úkolem esenciálních olejů k porodu je zklidnit mysl ženy, koncetrovat ji na porod, pomoci jí miminko přivést a přivítat na tomto světě.

Žena při porodu pociťuje různé pocity a některé z nich mohou negativně ovlivnit porod. Esenciální oleje pomáhají odbourat právě tyto pocity a pomohou rodičce naladit se na správnou notu – na tu, kdy dává život a „bojuje“. U porodu není místo pro strach ani stres.

První doba porodní – jaké silice?

Po porodu - foto by Matt Johnson      

Geránium

Geránium je typický svými povzbuzujícími schopnostmi. Hlavně ve chvíli, kdy se žena cítí v koncích a má pocit, že porod nezvládne a potřebuje podpořit. Můžete jej použít při masáži zad mezi kontrakcemi nebo při kontrakcích před vypuzovací fází porodu. Geránium je podporující, posilující a typicky ženská silice. Podporuje tvorbu estrogenu a androgenu.

Levandule

O levanduli v těhotenství píšeme v jiném našem článku. Levandule je však platná i při samotném porodu. Pomáhá uklidnit rozjívenou mysl. Díky levanduli se dají zvládnout stavy histerie a nebo zoufalství, kdy si žena u porodu přestane věřit a propadá v paniku. Pak nejvíce pomáhá levanduli odpařovat (ale pozor na omamnou vůni – někomu nemusí levandule dělat dobře) nebo přidat do teplé lázně.

Kadidlovník

Kadidlo je omamná vůně s mírně sedujícími účinky. Zklidňuje a pomáhá soustředit mysl pouze na tento konkrétní prožitek. Kadidlovník by se neměl kombinovat s dalšími léky, které mohou být podávány na tišení bolesti a nelze jej kombinovat s epidurální anestézií.

Heřmánek římský

Heřmánek samotný často pijeme ve dnech, které jsou pro nás velmi těžké či složité. Také u porodu se heřmánek uplatní. Je lehce analgetický a pomáhá uklidnit mysl při rozjívení. Harmonizuje mysl a pomáhá přijmout velmi „těžké stavy“ – kterými porod bezpochyby je. Díky této přírodní silici získáte opět pozbytou sebedůvěru a další sílu k dokončení porodu a uvítání nového života.

„Říká se, že ta chvíle, kdy je pro ženu porod nejtěžší a má pocit, jako kdyby umírala – v tu chvíli žena dává nový život“

Růže

Nádherná a omamná vůně růže pomáhá ženě získat sebedůvěru pro nadcházející velmi těžké hodiny, kdy bude bojovat za narození svého dítěte všemi silami. Jakmile se ženě ocitne novorozeně na hrudi a ona poprvé pocítí nával pocitů, které nikdy v životě nepoznala, to se stává žena – dívka, ženou – matkou. Růže je úžasná silice, která ženu nabije silou, důvěrou a probudí v ní všechny pudy, které v sobě každá z nás má.

      

Jasmín

Jasmín je úžasná silice, která dodává ženě při porodu sílu a optimismus. Bohužel neumí navodit stav s úsměvem od ucha k uchu, jako to umí jiná rostlina, která se ale u porodu rozhodně nepoužívá, dokáže však mysl rozjasnit i ve chvíli, kdy se zdá porod jako nezvládnutelný. Také má prohřívací schopnosti a tím pádem pomáhá k otevírání. Neměl by se však kombinovat s žádnými léky pro urychlení porodu.

Šalvěj

Milovaná silice, která se používají babky kořenářka a jasnovidky už celá stalení. Tato silice má dar „prozření“ a to hlavně na psychické rovině. Tuto bylinu dávaly staré porodní báby rodícím ženám pod slamník. Šalvěj snižuje křeče všeho druhu, pomáhá při uvolňování svalstva a proto je vhodná jako v masážním oleji při křížových bolestech.

Majoránka

Majoránka se považuje za silné nervové tonikum a jako takové působí proti křečím a vztahům všeho druhu. V případě, že budete mít křížové bolesti (což se nedá odhadnout dopředu), je to nejlepší silice k masážím zad. Pomáhá i proti úzkosti a zbavuje ženu pocitů osamělosti. Zejména pokud nemá u porodu doprovod.

      

Je toho moc?

Pokud máte pocit, že aromaterapii musíte naprosto ovládat, abyste něco nepokazila a že toho je prostě moc a nebudete vědět, co dřív, zkuste začít s masážním olejem vlastního výběru.

Přichystejte si levandulovou silici a pytlíček soli (do koupele) a právě váš masážní olej a nic víc připravovat nemusíte. Levandulovou koupel doporučujeme i po samotném porodu, kdy pomáhá s uvolněním stresu nahromaděném v mysli a v těle matky. Koupel může matka absolvovat i s narozeným miminkem. Levandulová koupel zabraňuje infekci, posilňuje a harmonizuje.

Nemějte strach a vyzkoušejte jen to, na co si troufnete. Nic není špatně a nic není dobře. Nemusíte se stresovat, pokud zrovna vy nebudete ty „oleje“ u porodu mít. Je to jen na vás a na vašem rozhodnutí.

Přejeme vám krásný porod

fotografie: Flickr

Pin It on Pinterest