fbpx

Nic porozuhodnějšího než dítě nestvoříš

ato úvaha vznikla jako reakce na článek Lili Khousnoutdinové s názvem „Jak to všechno zvládáš? S malým? Nezvládám. Zpověď jedné matky. (odkaz na konci článku)
 

„Jak to všechno zvládáš? S malým? Nezvládám,“ začíná zpověď Lili Khousnoutdinové. Zaplesala jsem a dychtivě se ponořila do čtení článku, od něhož jsem si mnoho slibovala. Vždyť i já takto odpovídám na stejnou otázku. Radost, se kterou jsem se do článku začetla, však brzy vystřídalo překvapení a nakonec i smutek.

 

Být vzorem pro ostatní je nesmírně zavazující

 

Už více než 11 let pracuji s těhotnými ženami a rodinami s dětmi. Obrací se na mě maminky se spoustou otázek a já už léta poznávám nejen různorodou škálu typů matek, postojů k rodičovství i výchově, ale hlavně duši matky, její potřeby, bolesti, běžnou nejistotu, pokoru i čistotu lásky, kterou se svým dítětem poznává. Vyslechla jsem tisíce příběhů a stála u zrodu stovek rodin, kdy se ze dvou stali tři. Ať už jsme my ženy jakékoliv, jedno nás spojuje. Potřeba vytváření kontaktů a hledání vzorů. Vzory táhnou. Jenže to je právě ten důvod, proč mne tento článek rozlítostnil. Jsou ženy, které jsou vidět více než ostatní, jejich hlas promlouvá a motivuje. A to je zavazující. I když Lily popsala jen svůj postoj, své životní ladění a systém ve své rodině, vědomě či nevědomě tím ovlivňuje ostatní ženy, matky. Čím hlouběji jsem byla do článku začtená, tím silněji jsem cítila nutkavou potřebu ukázat ženám i jiné vzory.

Nejdřív jsem pocítila, že bych měla vyzdvihnout ženy, které úspěšně rozvíjí své pracovní projekty, aniž by k tomu potřebovaly 5 dnů v týdnu pro sebe a děti vídaly jen o víkendu. Jen mezi svými známými jich mám několik. Denisa, která za neustávající péče o své dcery otevřela úžasnou kavárnu www.cukrarnabrno.cz , Petra www.petrakrejcova.cz , která vyrábí souběžně s péčí o svou dcerku fantastické pomazánky a další zdravé pochutiny. Nina www.ninaenglish.cz , která při péči o svou dcerku rozvíjí jedinečnou metodou učení angličtiny bez učebnic. A co teprve Ivana, která při třech dětech vytvořila svou vlastní značku látkových plen www.Anavy.czanebo Zuzka – maminka 3 dětí se svou značkou www.Bamboolik.cz, dokonce s úspěšnou zahraniční sítí.

A tak jsem ve své hlavě hledala vzory těch úspěšných matek a říkala si, že i já jsem přece své centrum pro těhotné a rodinu s miniškolkou, sdruženou školou, obchůdkem i dalšími projekty vybudovala při každodenní péčí o své tři syny. Jenže čím více jsem nad všemi těmi ženami a jejich příběhy přemýšlela, tím více mi docházelo, že i ony jsou vzory, které táhnou. Ano, na rozdíl od Lily nepotřebujeme „odkládat“ své děti, abychom měly na práci a seberozvoj klid a prostor. Ale jsme tím hned pro ostatní ženy lepším vzorem? A proč vůbec vzor? Co takový vzor pro jinou matku znamená? Přinese jí radost, že se ostatním daří? Nebo jí to může přinést také pocit frustrace, nedostatečnosti a selhání, pocit, že ona není tak výkonná?

 

Ženy nemusí být úspěšné. Každá matka je přece úspěšná už jen proto, že je matkou

Po přečtení Lilyina článku se mi chtělo vykřičet do světa: „Ženy přece nemusí opouštět své děti, aby rozvíjely své sny a byly úspěšné!“ ale došlo mi, že tuhle myšlenku vlastně nevnímám jako jádro toho, co bych chtěla sdělit. Nejdůležitější na tom všem totiž je, že prostě nemusí být úspěšné vůbec. Úspěšné v tom smyslu, jak jej známe.

Proč v této společnosti není nastaveno, že žena na mateřské dovolené je automaticky „úspěšná“? Proč mají tyto ženy vzhlížet k jiným „úspěšným“ ženám, které dokáží kromě mateřství produkovat ještě něco navíc? Možná proto, že to nejsme jen my, kdo tvoří naši sebehodnotu, ale i ti všichni kolem, v jejichž postojích se zrcadlí naše cena. Pokud má to, co matka žije, ve společnosti název mateřská „dovolená“ a pokud máme kolem sebe muže, kteří mají pocit, že zatímco oni chodí do práce, jsme my „jen“ doma s dětmi a neděláme nic, nebo kamarádky, které nás už do kina nevolají, protože mají pocit, že dokud budeme mít tu „kouli na noze“, nebudeme to my, stejné jako dřív, potom si svou hodnotu uvědomíme jen velmi těžko. Nedokážu změnit název mateřské dovolené ani postoj mnohých mužů nebo náladu ve společnosti. Co však můžu a chci, je vyzvat všechny maminky, aby pro sebe nehledaly vzory nikde jinde, než samy v sobě. Nemá cenu hledat jiný vzor, nějaký, který není Tvůj. Nebyla bys to totiž Ty.

Dítě je ten největší projekt v životě

Nemějte pocit, že neděláte dost, když jste „jen“ doma s dětmi.  Vytváříte obrovskou hodnotu. Hodnotu pro sebe, pro své dítě a pro celou společnost.  DÍTĚ JE TOTIŽ TEN NEJVĚTŠÍ PROJEKT V ŽIVOTĚ a žádné duhové orgasmy, cesty extáze, sebelepší podnikatelské nápady či podnikání z pláže tento projekt nepřekonají. Vytváříte spokojené a stabilní osobnosti se zdravým sebevědomím. Vytváříte budoucí báječné manžele svých snach nebo skvělé manželky svých budoucích zeťů, a hlavně budoucí milující rodiče svých vnoučat, které snad dle vašeho vzoru nebudou své rodiče vídat od tří let jen o víkendech. A to vše „jen“ tím, že jste.

Jste připravené pofoukat bolístka svých dětí hned, jakmile spadnou, ne o víkendu zpětně za celý týden. Držíte je za ruku, když usínají, mohou vám vlézt do postele, když se v noci bojí. Jsem šťastná, že jsem byla jen pár kroků od svého syna po jeho pádu, který zapříčinil zlomeninu. Když pro něj přijela rychlá, jeho vyděšené oči hledaly útěchu v mých. A když ho vezli sanitkou, byla jsem u něj a nepřestávala mu připomínat, že spolu vše zvládneme. „Jsem při tobě, lásko.“

Každá máma zažije chvíle, kdy je mateřství velmi těžké, kdy potřebuje chvíli klid a čas jen pro sebe, kdy ztrácí poslední kousky trpělivosti, síly či vůle. To vše s poznáním, že své děti nesmírně miluje, ale že ji také dokážou neuvěřitelně štvát. Je to směs emocí, které prožívá spolu se svými dětmi. Radost, vztek, smutek, naštvání, blaženost. Právě tyto emoce mají děti poznat s rodiči. V bezpečí. Ne s žádnou cizí osobou, i když je to babička na farmě se zvířátky.

S respektem přijímám, že každá žena má život nastavený jinak. Může se rozhodnout pro mateřství na plný anebo částečný úvazek. Můžete se však spolehnout na fakt, že na rozdíl od nás to všechny malé děti mají nastavené stejně. Potřebují nás plně.

 

Nesrovnávejte se a nenechte se zmást iluzí štěstí jiných žen

Nesnažte se být jako jiné ženy. Tyto vzory mohou být nebezpečně zavádějící. Možná by třeba Lily nevytvořila svůj projekt a neprocestovala na mateřské Bhútán, Mosambik, Afriku až po Anglii, kdyby měla vyžít z 3 800 korun vaší mateřské. A já bych rozhodně nedokázala vytvořit své velké centrum, budovat školu a po nocích jezdit k porodům, kdybych neměla muže, který mne plně podporuje a vytváří mi k tomu podmínky. Nesrovnávejte se s druhými, protože podmínky nikdy nemáme stejné. Každá z nás žije svůj život, ve svém prostředí, se svým zázemím a se svými dětmi. Zázemí každé z nás je jiné, také každé dítě je jiné a každá matka je jiná.

Věřím, že bychom se mohly v mnohém učit od vás, přestože se o vašich příbězích nepíše v žádném časopise a vaše blogy nemají 10 000 přečtení za dva dny. Třeba jak přežít, když má muž raději alkohol než rodinnou pohodu, nebo jak být pevnou oporou pro své dítě při léčbě jeho velmi vážné nemoci, když jsem sama vyděšená k smrti a cítím se tak bezmocná. Jak podržet své děti, když přišly o tatínka, přestože jsem sama jako vdova slabá a ohrožená. Jak splatit dluhy svého manžela, jak zvládnout deprese svého dítěte nebo dceru, která najednou nechce jíst. Nenechte se zmást iluzí štěstí jiných žen, jejichž vzor není a nikdy nebude aplikovatelný pro vaše podmínky.

Vaše děti se možná nevezly na slonovi v Jižní Africe, neviděly želvy na Srí Lance ani delfíny v Mosambiku. Ale kdykoliv vás potřebují, mohou se spolehnout na to, že tam jste. Svět počká, ten se za těch pár let nezmění. Mému nejstaršímu synovi bude 12 let a jeho proměňování v dospělého člověka je viditelné téměř denně. Bojím se i těším z představy, že mě jednou nebude potřebovat vůbec. A ten čas se blíží rychleji, než bych si sama přála. Jeho vývoj nepočká.

Nemějte pocit, že musíte něco dokázat. Péčí o své děti každým dnem dokazujete strašně moc. Vytváříte obrovskou hodnotu. Vždy, když budete mít pocit, že jiné ženy dosáhnou ve svém životě víc úspěchů než vy, si připomínejte, že NIC POZORUHODNĚJŠÍHO NEŽ DÍTĚ NESTVOŘÍŠ.

Pin It on Pinterest